0546 786883 info@invented.nl

Il dolce far niente…

Mooi vind ik het hoe bepaalde zaken in andere landen echte begrippen zijn, ze geven nét dat speciale gevoel of een bijzondere lading.  Neem bijvoorbeeld Duitsland met haar mooie benaming van het ‘vrij van werk zijn’; Feierabend! Dat geeft toch gelijk een positieve vibe 😉

Bijzonder mooi en leerzaam is het Italiaanse begrip/een manier van leven; ‘Dolce far niente’; het mooie, aangename nietsdoen.
Denk nu niet gelijk aan ‘lui zijn’. Nee, het gaat hier om de kunst van het leren je aandacht te houden bij het ‘nu’ en niet steeds, wanneer je eindelijk eens ontspant, te denken aan hetgeen je nog zou moeten doen of gisteren hebt gedaan.
Het staat voor kunnen waarderen, genieten, uitrusten, stilstaan bij & aandacht hebben voor hetgeen je doet.

Altijd druk

Druk, druk, druk…
Wellicht herkenbaar; wanneer we bij een netwerkbijeenkomst of een verjaardag zijn en iemand vraag hoe het is, is het meest gegeven antwoord ‘’druk’’. We zijn allemaal maar druk… zelfs op momenten waar men ontspannen zou kunnen zijn. De beleving van het druk zijn blijft en staat het oprecht ervaren van het huidige moment in de weg.
Het is daarnaast tegenwoordig ook vrij normaal en interessant om druk te zijn, je zou haast denken dat je ‘buiten de boot zou vallen’ of men ‘laks’ over je denkt wanneer je aangeeft niet druk te zijn.

Zoveel mogelijk doen oogt wellicht succesvol, maar je resultaat is zeker niet optimaal omdat je aandacht wordt verdeeld en chaos zorgt voor tijd-/ en controleverlies. Wanneer je daarentegen niet wordt afgeleid, raken ervaringen je dieper en zul je meer het gevoel hebben dat je leeft in plaats van dat je wórdt geleefd.
(Hard) werken alleen maakt namelijk niet gelukkig, het gaat om balans…

De Italianen zijn er al goed in, zij werken maar genieten daarnaast ook volop van ontspanning… misschien kunnen wij deze waardevolle uitdrukking ook meer als dagelijkse wijsheid gebruiken!

 

We maken graag TIJD voor je.

1 + 14 =

Gegevens:

Molendijk Noord 82D1, 7461 JE Rijssen